Battersea Power Station Reaches Practical Completion

Earlier this month Battersea Power Station reached practical completion after eight years of transformative work on the Grade II* listed building. Our designs are consistent with and sympathetic to Sir Giles Gilbert Scott’s masterpiece, with the chimneys and turbine halls remaining the dominant features of the building. 

Retaining the Power Station’s sense of scale and visual drama is key to the project and is achieved through design features such as a full-height glass void behind the southern wall, a vast central atrium and open, unobstructed turbine halls. The designs respect the integrity of the historic landmark whilst also creating a new state-of-the-art events space; shops, restaurants and cafés; a public viewing platform; large open-plan office spaces, and a series of villas, apartments and penthouses positioned around lush rooftop garden squares above the Boiler House and the Switch Houses on either side. 

“It has been a privilege to restore and transform this iconic building, not only saving and celebrating the original features but creating contemporary interventions which bring the structure alive again.  I’m excited that these incredible volumes – the turbine halls and boiler house – will, for the first time, be open to all.”  Sebastien Ricard, project director. 

You can learn more about Battersea Power Station here.