Stratford Regional Station

London, UK

WilkinsonEyre won the competition for the redevelopment of Stratford Station in 1994, in response to a brief for architects working in a contemporary idiom to design stations which would help define a striking identity for the new Jubilee Line Extension. The challenge was to develop functional yet beautiful railway architecture in the heart of the public domain. The station would later act as the main arrival point for the visitors to the London Olympics 2012.

The form of the building is a curved roof, springing from an upper level, which sweeps up to a tall glazed wall orientated toward the town centre and the approaching railway tracks. This extruded form creates a single major space which unifies the disparate elements and identities of the various train services using the station. It also allows solar assisted natural ventilation in the main space, via a void in the roof through which air is drawn by the stack effect created as the sun heats the outer layer.