Stratford Market Depot

London, UK

One of the first buildings to be completed on the Jubilee Line Extension, this was WilkinsonEyre's first major new-build project. Won as the result of a design competition, the brief called for a complex providing train maintenance and stabling facilities alongside extensive office and ancillary buildings. A 'supershed' was the ideal solution for the main train shed – an industrial building of considered design, providing flexible, durable space. Here, a 100m wide, 190m long arched roof covers eleven maintenance bays.

The economical long-span structure provides good daylight and eight metres of clear headroom above the tracks. The parallelogram shape of the building suggested the use of a diagrid rather than a conventional orthogonal grid, and this generated the concept for a space-frame roof. This is supported by tree-like columns which spread the load onto the v-shaped supports at the perimeter, and is cut with diagonal slit windows allowing sunlight to flood the space below.