Queen Mary, University of London: Mathematics Building

London, UK

This project continues WilkinsonEyre’s relationship with Queen Mary, University of London, following our work on the design of the Arts Two Building. The scheme creates a new foyer and social/study space for the School of Mathematical Sciences, establishing a strongly identifiable entrance to the campus on the Mile End Road in east London. It also includes the refurbishment of a lecture theatre to the highest environmental and acoustic standards.

The existing mathematics building, constructed in 1967, is a prominent landmark on the Mile End Road, marking the western end of the campus.

Along this frontage there are many different buildings of disparate styles, and the new extension is a distinctive low level form, introducing coherence at street level and encouraging pedestrian movement into
the campus.

The extension is a single storey structure clad with glass rainscreen panels, the form of which has been generated by a Penrose tiling pattern – a narrative response to the academic school, where Sir Roger Penrose is a visiting professor. As well as informing the geometry of the form, a smaller scale subset of Penrose tiling is applied to each glass panel as a graphic pattern.