National Waterfront Museum Swansea

Swansea, UK

Forming a focus for the regeneration of Swansea's Maritime Quarter, this scheme includes the renovation of an existing Grade II listed warehouse building and the creation of new galleries to house objects telling the story of Wales' industrial and maritime past.

There is a powerful narrative to the design, which is inspired by the unique history and context of the site.

The curves of old railway tracks running across the site offered a strong sense of movement, and their lines have been reinstated into the new buildings and landscape in abstract form. The new gallery spaces have clear connections to the refurbished museum space, enabling the scheme to be viewed as a single entity. However, they have a strong identity of their own, with the striking use of Welsh slate in a series of overlapping wall planes.