Landscape to Portrait

London, UK

Chris Wilkinson, founding director of WilkinsonEyre, was asked in 2012 to design the architectural installation at London's Royal Academy Courtyard for the Summer Exhibition. His response was a 12m-long sculpture based on a series of 11 wooden artist's frames, supported on a timber structure clad in polished stainless steel, entitled From Landscape to Portrait.

The sequential 90-degree twist of the frames from landscape (horizontal format) to portrait (vertical format), helps create a structure with a powerful sense of movement. Positioned in the centre of the Royal Academy's Annenberg Courtyard at Burlington House, it made a real impact.

The annual Summer Exhibition is the largest open submission exhibition in the world, attracting work from professional artists, academics and amateurs, much of it available for sale to the public. Chris Wilkinson co-curated the architecture gallery of the 2012 exhibition with Eva Jiricna and wanted to create a piece that would help celebrate and shape visitors' first experience of the show as well as illustrating a dialogue between art and architecture.

The simple graphic motif of the rotating frame was adopted as the visual identity for the exhibition's promotional campaign, appearing on posters on the London Underground and other prominent sites. At the end of the Summer Exhibition, the piece was dismantled and re-erected in Montgomery Square at Canary Wharf.

The sequential 90-degree twist of the frames from landscape (horizontal format) to portrait (vertical format), helps create a structure with a powerful sense of movement.