Battersea Power Station

London, UK

WilkinsonEyre was appointed in 2013 for the refurbishment of the iconic Grade II* listed Battersea Power Station. The proposed designs are consistent with and sympathetic to Sir Giles Gilbert Scott’s masterpiece, with the chimneys and turbine halls remaining the dominant features of the building.

Retaining the Power Station’s sense of scale and visual drama is key to the project and is achieved through design features such as a full-height glass void behind the southern wall, a vast central atrium and open, unobstructed turbine halls. 

The designs respect the integrity of the historic landmark whilst also creating a new state-of-the-art events space; shops, restaurants and cafés;  a public viewing platform; large open-plan office spaces; a 60 room boutique hotel, and a series of villas, apartments and penthouses positioned around a garden square above the Boiler House, and to either side of the Power Station. 

The careful expression of the contrast between old and new is vital to the success of the project, so that wherever the user is within the building they are reminded of the existence of its original fabric.

Retail

Set against the backdrop of the grandeur of the existing turbine halls and Boiler House, this zone will provide an exciting retail destination. Through the preservation of the existing fabric and finishes, the major volumes within the building are used to their best advantage. Spanning over three levels, a wide array of restaurants, shops and event spaces will create a vibrant and positive atmosphere.

Office

The provision of high quality, flexible office space will be served by the Northern Line extension to Battersea. Set across six floors within the Boiler House, the design will attract creative tenants interested in new ways of working, open plan spaces and an industrial aesthetic. Apple will be the largest office tenant occupying more than 46,000m² across six floors.

At the heart of the office environment will be one of the world’s largest atria, at six-storeys high it will filter light to all office areas whilst allowing views of the chimneys above.

Residential

The residential elements are a mixture of new build apartments and villas, and conversion units located within the existing fabric of the Power Station. The accommodation occupies both Switch House West and Switch House East, on either side of the Power Station, as well as centrally on top of the Boiler House roof, framing an open landscaped garden square.

Residents of the converted Switch House homes will enter the building walking through one of two piazzas while occupants of the Boiler House properties will access the building via the wash towers, arriving at their apartment levels via a glass lift at the base of the iconic chimneys.

The properties within the development are all made unique simply through their physical location within the converted structure and will be among the most impressive and exclusive addresses available in London.