WilkinsonEyre completes Gasholders London

WilkinsonEyre has completed work on Gasholders London; a development of 145 apartments within a triplet of listed gasholder guide frames.
 
WilkinsonEyre won a design competition in 2002 with the concept for three residential buildings to be housed within the elegant frames. The concept proposed three drums of accommodation at differing heights to suggest the movement of the original gasholders, which would have risen up or down depending on the pressure of the gas within. A fourth, virtual drum shape, located at the centre forms an open courtyard, celebrating the conglomeration of the cast iron structures at their point of intersection. 

The design for client, King’s Cross Central Limited Partnership has been developed to create a dynamic counterpoint between new and old. The heavy industrial aesthetic and raw physical materiality of the guide frames contrasts with the lightness and intricacy of the interior spaces. 
 
The scheme consists of apartments, a private gym and spa, a business lounge and an entertainment suite with screening room, bar reception area and private dining room. 

Apartments are accessed through a central courtyard, each drum volume with its own atrium and core. These are linked by a series of circular walkways which surround the courtyard, where light is reflected in a central water feature. In another play of contrasts, the roofs are planted as gardens to bring nature to this re-inhabited urban landscape.
 
Chris Wilkinson, Founding Director of WilkinsonEyre said: “The gasholders are historic, industrial structures being redeveloped, but in a more enduring sense, we view it like a watchmaker would see a beautiful timepiece. We wanted to retain the presence of the structure but give it new meaning and use for the future. Working with circular geometry has resulted in really beautiful ideas. What began as a challenge, turned out to be a blessing.”
 
Interior design for the apartments has been crafted by Jonathan Tuckey Design, with unique and bespoke details and a rich palette of materials. The Gasholders' rooftop gardens by Dan Pearson Studio incorporate a diverse mix of planting, designed to mimic the mood of a meadow.